Att vara inredningsintresserad handlar inte om att ständigt köpa nya prylar. Snarare om att man tycker det är roligt att möblera och arrangera saker. Eller att dirigera och komponera, om ni så vill. Jag tänker att en lyckad inredning har vissa likheter med musik. Vad dillar hon nu om? Jo, inredningsrytmik. Håll ut och låt mig förklara.
När man analyserar ett musikstycke så pratar man ofta om rytm som musikens pulsslag. Inom inredning är organiserade upprepningar och repetitioner av mönster och former liksom stylingens motsvarighet till det. Och smaken är som bekant väldigt olika. Medan vissa dras till ett högt tempo och tycker om lite mer "upbeat" trivs andra bäst med en lugnare bakgrundsmusik. Som inredare är det till stor hjälp att tänka på just tempo och transitioner precis på samma sätt som en musiker för att få till olika uttryck och känslor i en stylad miljö. Har du kört fast hemma? Testa något av dessa tankeverktyg!
Repetition
Ett knep som handlar om att man upprepar liknande element på fler än ett ställe. Repetition är ett bra trick att ta till för att en inredning ska kännas lite mer arbetad. Det går helt enkelt ut på att du medvetet låter en färg, form, textur, linje eller detalj återkomma på flera ställen i ditt hem. Extra fiffigt för den som gillar maximalism eftersom upprepning skapar en känsla av organiserad ordning.
Progression
Låtskrivarna i Melodifestivalen jobbar mycket med tonartshöjningar för att skapa hits. Det är enkelt beskrivet när samma melodi spelas, men i annan frekvens. På samma vis kan du jobba med progression inom inredning. En gradvis förändring av något. Jobba med en stegvis färgskala, använd saker som ser likadana ut men har olika höjd ex i ett stilleben eller låt nyanser av en kulör vara genomgående som färgsättning i ditt hus osv
Transition
På samma sätt som musik har delar i sig som är lugnare så måste en inredning eller interiör också ha partier som fungerar mer som "övergångar" mellan olika rytmiska inslag för att helhetsintrycket inte ska upplevas stressande. Även om man trivs med att ha mycket saker runt omkring sig och har en "hög puls" i sin stil så behövs passager för att skapa tempoväxling. Fundera på det. Hur ser det ut hemma hos dig? Är det här något du behöver jobba på genom att gruppera mera istället för att sprida ut, till exempel? Finns det partier i ditt hem som skulle må bättre av att lättas upp eller delar av rum där du kanske har stört det naturliga flödet genom ditt sätt att möblera? Eller har du helt enkelt för långa transitioner så att rummet upplevs ekande och ofärdigt?
Kontraster
Motsatsförhållanden behövs alltid för att skapa liv och spänning. Ett klassiskt misstag när ett hem känns "dött", platt och tråkigt är att man glömt bort (eller ignorerat) vikten av detta. Har du bara vita mdf-möbler från IKEA med släta/stängda ytskikt så skapas inget visuellt mothugg. Stylar du uteslutande med inredning i en viss stil eller från en specifik tidsepok blir resultatet lätt linjärt och fegar du för mycket med färg är risken att inget sticker ut. Våga bryta av och lägga till något kontrasterande. Men hur mycket eller hur ofta du ska göra det hänger på ditt önskade...
Tempo
Genom att upprepa mer eller mindre, jobba med kortare eller längre transitioner och svagare eller starkare kontraster så skapar du olika tempo i ett rum. Fundera på vad du (eller din kund) trivs bäst med. Kanske är musikmetaforen till hjälp även i det tankearbetet. Personer som vill pigga upp sig och få energi föredrar ju ofta mer livfull och taktfast musik/interörer - medan den som vill varva ner och lugna sinnet oftast väljer en mer avslappnad, vilsam och lugn ton/inredning. Lycka till!