Lookalikes: Pilasterhyllan
DIY: Liten klädhängare för söta små babyplagg

SPONSRAT INLÄGG: MIN KÖKSDRÖM, I SAMARBETE MED BALLINGSLÖV


Kökslucka Bistro, bänkskiva kompositsten Silestone, bänkskiva rostfri Decosteel, kran Arne Jacobsen för Vola, vitvaror Siemens Studio Line, beslag Ballingslöv HG460 med naturläder, spotlightskena i taket Star 6 / Jonas Bohlin för Örsjö Belysning, öppna hyllplan i ask Ballingslöv, skomakarlampor med vitt opalglas Byggfabriken, strömbrytare Byggfabriken, korg Norrgavel, spillkum keramik Elisabeth Palm knivlist Skagerak, knivar Bagaren & Kocken, köksbord IKEA BJURSTA, stolar Wegners Y-stolar tvålbehandlad ek (dessa är 8 år gamla), bänk Skagerak Georg med specialsydd dyna av vegetabiliskt garvat Tärnsjöläder, blomkanna Well från Menu, matta Björk från DesignHouseStockholm
Min tallrikshylla

Trevlig helg!
Min fredagsmix består av en stickling från gårdagens Växtbytardag, en nytryckt avhanding från Lunds universitet som jag fått äran att vara en del av liksom några nyinköpta och ärvda plagg för bebisen i magen. Plus en tidig babypresent. Har ni kollat in Studio Mutant? Om inte gör det. Ekologiska och svensktillverkade barnleksaker. Nu väntar min fredagskvällsrutin med poddlyssning och middagsmatlagning. Eftersom många frågat lovar jag att lista några av mina poddfavoriter imorgon. Trevlig helg!

Läsarfrågan: Tips på nybörjarfärger för en fegis


Bilder från Trendensers #växtbytardag2017





Mina bästa poddtips
Veckans söndagssummering v 13 - 2017






ANNONS: Tävla om 1000 kr i presentkort från Rabble
1) Vilken rabattkod/kampanj på Rabble.se eller i Rabble-appen vill du helst använda?
2) Motivera kort vad du helst vill ha köpt med den rabattkoden.

Sponsrat inlägg: Vår bänkskiva - Silestone Lagoon



Lookalikes: Vinägerflaskor / Oljekannor

FAQ - Frågor och svar om sticklingar
Under Trendensers #växtbytardag2017 bjöds det på många bra husmorsknep, men det dök också upp en hel del återkommande frågor om sticklingar som jag fick hjälp av Blomsterlandets experter att svara på. Jag har sammanställt de vanligaste funderingarna i en översiktlig guide / FAQ. Kanske är det något av detta som du också har gått och grubblat över - och som du kan hitta svar på nedan?
Jag har tagit skott på en planta, skall den stå i vatten eller planteras i jord?
- Du bör plantera din stickling, inte låta den bilda rötter i vatten.
- Då du planterar ditt skott, använd alltid såjord. Tvärtemot vad många tror så ska man inte ösa på med näring under den första tiden utan använda såjord eftersom den är näringsfattig och porös vilket är optimalt för att ditt späda skott skall kunna bilda nya rötter.
- Plantera skottet i en 11-12 cm kruka med hål i botten. Vattna!
- Ställ krukorna i ett ljust, men inte soligt fönster.
- Vattna sparsamt, plantan vill inte torka ut men inte heller stå för blött.

Att rota i vatten är egentligen inte att rekommendera annat än som dekoration. De rötter som växer fram då är endast anpassade för att leva i vatten och måste omvandla sig om man sätter ner dem i jord. Därav är det mycket bättre att rota i jord direkt så att det bildas ”rätt” rötter från början.
Måste jag använda såjord?
- Det är störst chans att lyckas med dina skott om du använder särskild såjord.
- Denna jord är ”snällare” mot dina fröer eller skott så att de lättare kommer igång och utvecklas.
- För mycket näring kan göra att fröer gror långsammare eller att rotsystem har svårt att bildas
Jag har köpt en stickling i affären, vad gör jag när jag kommer hem?
- Då du köper en stickling i affären har din lilla planta redan fått växa till sig och har ett rotsystem i sin lilla kruka.
- Så fort du kommer hem med sticklingen bör du plantera om den i en ny kruka som har hål i botten och är ca 11-12 cm stor.
- Använd en särskild pelargonjord eller blomjord för omplanteringen av dina sticklingar. Vattna ordentligt i samband med omplanteringen!
- Vänta med nästa vattning, då tvingar du de späda rötterna in i den nya jorden.
- Ställ krukorna i ett ljust, men inte soligt fönster.

Vilka krukor är bäst för fröodling, skott och sticklingar?
- Små plastkrukor är oftast enklast och billigast, då de håller fuktigheten jämn och inte går sönder när man vattnar dem.
- Ett annat tips är att samla ihop dina skott i en drivhuslåda med kant. Det underlättar vattningen och skötseln och du riskerar inte att glömma bort någon av de små sticklingarna du driver upp.
Papperskrukor för transport av sticklingar gör du enkelt med hjälp av tidningspapper och en speciell krukmakare. Läs mer om vad de passar bäst till HÄR!
Några husmorsknep!
- Klipp av toppskotten på en kryddväxt basilika och sätt i ett glas med vatten. Efter ca tio dagar har de utvecklat rötter och kan planteras ner i en vanlig kruka.
- Guldvatten är ett gammalt husmorsknep att använda istället för växtnäring....
- När du ska ta skott från pelargoner - skär av sticklingen från moderplantan precis ovanför ett bladpar. Där finns en naturlig "kraftkorsning".
- Den bästa sticklingen sitter i toppen av din vöxt.
- Tänk på att ju större stickling du tar desto mer krävande blir det för den att skapa rötter. Det brukar vara lagom om ditt skott har tre blad.
- Sist men inte minst. Talesättet att "sno skott" kommer sig av att man förr i tiden sade att man skulle stjäla sticklingar, eftersom de växte bättre då.
- Har du fler frågor om skott eller andra växter hemma eller i trädgården? Då kan du fråga Blomsterlandets experter kostnadsfritt, direkt på deras hemsida: https://www.blomsterlandet.se/Fraga-experten/
Frågorna i inlägget är besvarade/kontrollerade med hjälp av experter från Blomsterlandet - som också finansierade Trendensers #växtbytardag2017
120 000 följare på instagram!

Hemnetgodis på Eldaregatan 2 A i Masthugget



Fredagsbestyr

Det stora i det lilla



Sponsrat inlägg: Movehome först att Svanenmärka samtliga husmodeller
I samarbete med Movehome vill jag informera om en glädjande nyhet för er som går i husbyggartankar och månar om hållbarhet. Movehome Svanenmärker nu samtliga av sina husmodeller. Varför? De vill underlätta för konsumenter att fatta bra beslut för miljö, klimat och hälsa när de designar sitt eget drömhus. Produktspecialister på Miljömärkning Sverige (som ansvarar för Svanenmärkningen) har granskat MoveHomes husmodeller och sett att de uppfyller kraven för miljömärkning. Movehome som är ett systervarumärke till Trivselhus är stolta över att vara först i landet med denna miljömärkning i sin bransch och att de går i bräschen på hållbarhetsområdet. Svanenmärkningen innebär att villan har granskats ur ett livscykelperspektiv. Det är ett helhetsgrepp på byggprocessen, byggnaden och hur den används och förvaltas. Alltifrån träet i takstolarna till spacklet i badrummet har granskats för att leva upp till Svanens krav. Läs mer HÄR!
Veckans söndagssummering v 14 - 2017





ANNONS: Tävla och vinn valfri stol från EcoFurn
Den här veckan har en läsare chans att vinna valfri stol från varumärket EcoFurn, värd 1295-1695 kr, i samarbete med Kila Möbler. Vilostolen EcoChair är helt ekologisk och produceras i fem olika träslag: björk, ek, furu, lärk och al med detaljer av hamparep. Den går att justera i två olika lägen och passar lika bra inne som ute då den håller sig bra i färgen över tid. Här kan du sitta och koppla av en stund med gott samvete då den gör minimalt avtryck på miljön. För att delta i veckans tävling ska du som vanligt svara på följande två frågor i kommentarsfältet inom en vecka. Lycka till!
1) Vad hette Kila Möbler vid sin start 1978?
2) Vilken stol skulle du välja om du vann och var skulle du placera den? Motivera kort.
