Många som flyttar till nyproducerade lägenheter och bostäder med öppen planlösning upplever att de inte får till akustiken i sina hem. Hårda ytskikt i kombination och få begränsningsytor ger ljudvibrationerna fritt spelrum och skapar en utmanande ljudmiljö. Men det finns några inredningsknep att ta till! som dämpar buller och efterklangstider.
Textilier
Mjuka textilier absorberar diskant. Se därför till att få in generöst med gardiner, kuddar, plädar, draperier, textila bonader och konstverk, bordsdukar osv i ditt hem. Ju tyngre tyg desto bättre effekt. Tänk ull, sammet och textiler med hög trådtäthet. Inred gärna med sk. hotellgardiner hängda från golv till tak. Om du väljer dubbelspåriga takskenor kan du ha ett lager tunt tyg som silar ljus och fungerar som insynskydd och ett tjockare tyg som blockerar dagsljus.
Bokhyllor
Böcker och fyllda bokhyllor sägs vara bra ljuddämpare tack vare materialet och sin oregelbundna form som får ljudvågorna att brytas istället för att studsa vidare. Bokhylleväggar och/eller lägre bokhyllor som rumsavdelare bromsar upp ljudflödet i en öppen planlösning.
Stoppade möbler
Soffor, fåtöljer, fotpallar och andra stoppade möbler hjälper till att dämpa basljud. Klädda möbler med ryggstöd skapar också ljudbarriärer i öppna planlösningar så tänk på hur du placerar ut möblerna. Kanske två soffor mitt emot varandra, en bit in i rummet kan vara ett inredningsalternativ istället för en större soffa upptryckt mot en vägg.
Mattor
Stora mjuka ryamattor men också heltäckningsmattor kan vara bra ljudabsorbenter att ta till i exempelvis sovrum och lekrum / barnrum med hopplös akustik.
Tapeter
En tapetserad vägg sägs dämpa ljudet lite bättre än en målad. Välj gärna pappers- eller textiltapeter. Ju mer struktur det är på ytan desto bättre effekt.
Växter
Gröna växter med stora blad hjälper till att "isolera" och bromsa ljudet innan det når stora hårda glaspartier som ex. fönster. Hörn är också ett bidragande problem för en dålig ljudmiljö så inred inte bara med krukväxter i fönsterpartier utan använd också större "inomhusträd" och slingrande klätterväxter i rummets vrår.
Undvik hårda material och möbler
Förstärk inte en dålig akustik genom att välja hårda möbler, stora lampskärmar i plåt, vitrinskåp med glasdörrar, bordsskivor i betong eller glas och andra problemskapare. Tänk strategiskt när du köper all lös inredning till en nyproducerad bostad och försök få in så många ljudabsorberande material som möjligt.